-آ- نیوز

-آ- نیوز
از درد گفتن و از درد شنیدن با مردم بی درد ندانی که چه دردیست

روند ساختارشکنی سبزها به گونه ای بود که حتی صدای رییس مرکز بررسی های استراتژیک دولت خاتمی هم درآمد. محمد رضا تاجیک شب گذشته در گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما در مورد وضعیت جبهه اصلاحات، مسائل بعد از انتخابات، انقلاب مخملی، موج سواری های خارجی و... به اظهارنظر پرداخت و روند طی شده بعد از انتخابات را خلاف قانون، عقل، شرع و خواست مردم توصیف کرد.

به گزارش رجانیوز به نقل از ايرنا،محمد رضا تاجیک جریان اصلاحات را طیف چهل تیکه ای خواند که گروه هاي تندرو راديکال تا محافظه کار، افراد سنتي، مدرن، روشنفکران سکولار تا روشنفکران ديني و دنباله رو هاي جامعه ديني تا کساني که به دنبال يک جامعه غربي هستند را شامل می شود. او همچنین این ماهیت چهل تیکه ای را متضمن تعارض در اهداف و راهبردها و شعارها دانست.

*ادامه جريانات پس از انتخابات توجيه ديني، شرعي، قانوني، عقلي، مدني و مردمي نداشت
رئيس سابق مرکز بررسي هاي استراتژيک رياست جمهوري گفت: تمام تلاش قدرت هاي خارجي و اپوزيسيون برانداز خارجي در حوادث پس از انتخابات بر اين اساس صورت گرفت تا حريم حرمت هاي جامع را بشکنند و خطوط قرمز جامعه را يکي پس از ديگري بي رنگ کنند.

تاجيک با بيان اين مطلب افزود: بي ترديد تجربه 100 سال گذشته ما نشان مي دهد که در هر واقعه که در اين جامعه رخ داده نقش خارجي ها در آن برجسته بوده است.

وي که مشاور رييس جمهور در دوره اصلاحات بوده اظهارداشت: به علت بافت فرهنگي و ديني جامعه ما هم کشورهاي خارجي و هم اپوزيسيون خارج از کشور به نيکي مي دانستند که نمي توانند ايجاد کننده موج در کشور ما باشند اما مي توانند از موج هايي که در کشور ما حادث مي شود استفاده کنند و در واقع بايد يک موج ايجاد شود تا آنها بتوانند موج سواري کنند بنابراين اقدام به شکار لحظه ها مي کنند و منتظر مي مانند تا حادثه اي در جامعه ما رخ دهد، موجي تشکيل شود تا آنها بتوانند آن موج را مصادره کنند.

او هجمه تبليغاتي و رسانه اي بيگانه در مورد انتخابات ايران را بي نظير خواند و گفت: تمام رسانه هاي استکباري و صهيونيستي درون مايه اصلي خود را به ايران اختصاص دادند و به تعبير مک لوهان که مي گويد اين محتواي پيام نيست که مهم است بلکه شکل آن است که مهم به شمار مي رود، آنها با شکل پيام، محتواي ناحق خودشان را به خورد افکار عمومي دادند.

تاجيک اضافه کرد: قدرت هاي خارجي مي دانستند که اگر توهم پيروزي و تقلب در اعماق جان دل مردم رسوب کند و آن را باور کنند، نگاه ها، زبان ها و گوش ها تيزتر مي شود و اينها مي توانند در اين فضا بهره برداري خاص خود را انجام دهند بنابراين تمام تلاش را کردند که انتخابات را تبديل به اغتشاشات کنند و امري طبيعي در يک جامعه را به فضاي بحراني سرشار از اغتشاش و فضاي کاملا غير مدني تبديل کنند.

وي خاطرنشان کرد: رسانه هاي خارجي و قدرت ها تمام تلاش خود را کردند تا اين موج را به شکلي مصادره کنند که رهبري آن از داخل به خارج منتقل شود و ديگر افراد شروع کننده براي ادامه راه تصميم گيرنده نباشند، اراده آنها در حاشيه قرار بگيرد و صداي آنها ديگر شنيده نشود و پژواک نداشته باشد تا بر اساس آن بتوانند شعارها را تغيير دهند، جهت گيري ها را عوض کنند و از تقابل دو رقيب انتخاباتي فضا را خارج کرده و به تقابل با نظام بکشانند.

مشاور رييس جمهور در دولت اصلاحات در ارزيابي خود از حوادث پس از انتخابات گفت: از نظر من ادامه جريانات پس از انتخابات توجيه ديني، شرعي، قانوني، عقلي، مدني و مردمي نداشت.

تاجيک به نداشتن دلايل ديني و شرعي اشاره کرد و افزود: در يک نظام ولايي فصل الخطاب ولايت امر است بنابراين وقتي ايشان سخن مي گويند بايد تمام کرد و در هيچ کجاي قرآن، احاديث، روايات، سيره و سنت تجويزي بر اين گونه حرکات نمي بينيم.

وي درباره عدم وجود توجيه قانوني اين اقدامات اظهارداشت: نخست اينکه در قانون اساسي ما فصل الخطاب باز ولايت است و دوم اينکه هيچ قانوني از جمله قانون ما اجازه نمي دهد که براي تحقق خواست خود فراسوي آن عمل کنيد چرا که راهکار و ساز و کار قانوني مشخص است و بايد از همان مسير دنبال کرد و به نتيجه رسيد.

او با تاکيد بر اينکه هيچ عقل سليمي نمي گويد که در مسيري گام برداريد که بي فرجام است، در هر گوشه آن ديو و ددي خفته، دشمني کمين کرده و پر هزينه است، ادامه داد: گام برداشتن در مسير خلاف منافع ملي به دور از عقل است چرا که منافع ملي بر منافع فردي، گروهي و حزبي ارجح است.

رئيس سابق مرکز بررسي هاي استراتژيک با بيان اينکه امام (ره) پايه گذار نظامي بودند که ستون خيمه آن از جنس دين و اعتقادات و ارزش هاي ديني بوده، تصريح کرد: حيثيت و هويت اين نظام ديني بوده و به علت تکيه بر همين مولفه قدرت، به تعبير حضرت امام (ره) تبديل به قطب سوم قدرت جهاني مي شود.

تاجيک افزود: بنابراين چنين نظامي که يک نظام ديني است مترادف با يک نظام مردمي، ارزشي، اخلاقي به شمار مي رود که مي توان به درستي و راستي کردار و رفتار حاکمان و نخبگان و نهادهاي آن اطمينان کرد.

وي در توضيح علت اينکه چنين رفتارهايي مدني نيست، اظهارکرد: نخست بايد گفت مدني بودن صرفا در پرتو قانون معني پيدا مي کند و هيچ گاه نمي توان مدني بودن را فراسوي قانون تعريف کرد و دوم اينکه مدني بودن با خشونت تخريب اموال عمومي سازگاري ندارد بنابراين از هر منظري که نگاه کنيد ادامه اين قضيه توجيهي نداشت و به صلاح مملکت نبود به اين شکل مسير را هموار کنيم براي اينکه جرياناتي در جامعه رخ دهد که ادامه آن را هم نتوان کنترل کرد و اشخاص ديگري بر روي اين موج سوار شوند و به هدايت آن بپردازند.

*جريان اصلاحات طيفي چهل تکه است
محمدرضا تاجيک در ادامه اين گفت و گو در ارزيابي جريان اصلاحات گفت: اين جريان، طيفي چهل تکه و رنگارنگ است که گروه هاي تندرو راديکال تا محافظه کار، افراد سنتي، مدرن، روشنفکران سکولار تا روشنفکران ديني و دنباله رو هاي جامعه ديني تا کساني که به دنبال يک جامعه غربي هستند، در آن قرار دارند.

وي در ادامه افزود: از نظر کليت جريان اصلاحات بايد گفت که اين جريان آغازي بود در ميان آغازهاي متعددي که ما در طول 100 سال تجربه کرديم و در واقع از نوع آغازهايي بي فرجام که هنوز متولد نشده اند، مرگ آنها فرا مي رسد و نمي توانند تاثيرات عميق و گسترده اي را در جامعه برجا بگذارند.

تاجيک با اشاره به اينکه جريان اصلاحات 76 يک روايت و حکايت تاريخي نبود بلکه پروژه اي بود که ريشه در اعماق تاريخ نداشت، خاطرنشان کرد: در طول 100 سال گذشته هر کجا که نشاني از يک حرکت اصلاحي مي بينيم يک عده منور الفکر فرنگي مآب در پس آن قرار گرفته اند که منظورشان از اصلاحات سکولار، غربي و مدرن کردن جامعه است که تداوم پيدا نمي کند چون با مذاق فرهنگي و معرفتي جامعه ما همخواني ندارد.

اين کارشناس مسايل استراتژيک اظهارداشت: برخلاف جريان انقلاب و حرکت امام بزرگوار که يک جريان عظيم و ريشه دار اجتماعي، فکري و سياسي را پايه گذاري کردند، فقدان ريشه تاريخي براي اين گروه مشکلات و آفاتي ديگر را دامنگير جريان اصلاحات مي کند که يکي از اين آفات جدي فقدان هدف مشترک است. يعني در جريان اصلاحات ما با اهداف بسيار متعدد و متنوع مواجه مي شويم.

تاجيک تصريح کرد: برخي از گروه هاي اصلاح طلب به دنبال تحقق جامعه مدني هستند، برخي هدف خود را تحقق دموکراسي در کشور مي دانند، گروه هاي ديگر دموکراسي منطبق با دين را مطرح مي کنند و برخي دين منطبق با دموکراسي را، بعضي هدف خود را نوعي غربي شدن جامعه و برخي سکولار شدن جامعه و برخي به دنبال يک جامعه ديني با نوعي قرائت خاص هستند.

بنابراين حتي در هدف هم طيف اصلاحات جمعيت نشده اند و گروه هاي مختلف به علت تکثر هدفي که دنبال مي کردند نتوانستند تبديل به يک جمعيت شوند و در همين جا هم شايد برخي اصلاح طلبان از هدفي که امام دنبال مي کرد، فاصله گرفتند.

وي اضافه کرد: مساله ديگري که بر اثر اين فقدان ريشه تاريخي اتفاق افتاد، عدم انسجام و وحدت در ميان اصلاح طلبان بود که عواملي نظير فقدان ايدئولوژي، فقدان رهبري مشترک و فقدان راهبرد مشترک مي تواند در اين راستا تاثيرگذار باشد.

او درباره فقدان ايدئولوژي در ميان اصلاح طلبان گفت: بسياري از اين افراد به تاثير از برخي جريانات روشنفکري در جامعه به اين نتيجه رسيدند که ايدئولوژي، يک دستگاه تماميت طلب، جهانشمول، تقليل گرا و جوهرگرا است که مانع تحرک فکري و پلوراليزم معرفتي مي شود پس بايد نوعي ايدئولوژي زدايي کرد و خود را از آن رها ساخت و اصلا عصر ما، عصر پايان ايدئولوژي هاست و بايد به تنوع فکري و تکثر فکري برسيم در حالي که ايدئولوژي ها اين اجازه را نمي دهند.

رئيس سابق مرکز بررسي هاي استراتژيک تاکيد کرد: بر اساس همين ايدئولوژي زدايي، به نظر من برخي از اصلاح طلبان دچار آفتي ديگر به نام جدايي دين از سياست شدند يعني برنتابيدند ديني باشد که با سياست ممزوج باشد چون توليد ايدئولوژي مي کند و در اين نقطه اين عده از اصلاح طلبان دوباره از آموزه هاي امام (ره) جدا شدند.

تاجيک با بيان اينکه افزون بر فقدان ايدئولوژي ما با فقدان رهبري هم مواجه هستيم، ادامه داد: برخلاف جريان امام (ره) که ايشان در يک دوره طولاني مدت تاريخي در اعماق دل و جان مردم به عنوان يک رهبر نشستند، رهبري جنبش اصلاحات ريشه و گذشته تاريخي ندارد و در شرايطي خاص ايجاد مي شود.

وي از فقدان راهبرد مشترک در ميان اصلاح طلبان به عنوان مشکلي ديگر ياد کرد و گفت: اکثريت اصلاح طلبان در راهبرد هم جمعيت نشدند و با هم وحدتي نداشتند چرا که عده اي به دنبال تثبيت قانون بودند و عده اي به دنبال تغيير آن، عده اي به دنبال عبور از محمد خاتمي بودند و عده اي به دنبال توقف در آقاي خاتمي و اين مشکلاتي جدي را ايجاد کرد.

او همچنين اصلي ترين مشکل فضاي اصلاح طلبي را فقدان يک رهيافت و گفتمان تعريف شده دانست و تصريح کرد: گفتمان اصلاحات هم يک گفتمان چهل تکه و پيوندي به شمار مي رود و هويت ترکيبي دارد که درون آن از واژگان سنتي تا واژگان ديني، غربي و ... را مي توان يافت و براي همين است که در بافت و تافت اين گفتمان تکثر و وحدت، سنت و مدرنيته، انقلاب و اصلاح، ديانت و سياست، تثبيت قانون و تغيير آن، راديکاليزم و محافظه کاري و نخبه گرايي و مردم گرايي را در کنار هم مي بينيم که فضايي مغشوش را به وجود آورده است.

تاجيک افزود: فقدان يک فرهنگ سياسي غني اصلاحي را هم مي توان به عنوان يکي از مشکلات جريان اصلاح طلبي برشمرد که مي توان فقدان تجربه کار تشکيلاتي را هم به آن اضافه کرد.

وي ادامه داد: جبهه اي که تشکيل مي شود، چهل تکه است که اجزاي مختلفي دارد و نه به يک حزب شباهت دارد و نه به يک تشکل منسجم که بتوان درباره آن سخن گفت و اين فقدان فرهنگ سياسي موجب شد که جريان اصلاحات در فضاي اصلي خود بيشتر گرايش به نخبگان پيدا کند تا مردم و دچار نوعي توهم دهه 60 و 70 مارکسيست ها شود که بحث پوپوليزم را مطرح مي کردند و اين طيف براي رهايي از پوپوليزم به صورت روز افزوني به نخبه گرايي گرايش پيدا کرد و هفت دهک پايين جامعه ما فراموش شد.

"جريان اصلي اصلاح طلبي زبان و بيان ارتباط با توده هاي مردم را نداشت و زباني نخبه گرا داشت که تنها آنان با اين زبان رابطه برقرار مي کردند و براي همين فرض کردند که اگر اين سه دهک را داشته باشند پيروز هستند بنابراين فراموش کردند که هفت دهک پايين به گونه اي ديگر فکر مي کنند و گرايشات و تمايلات آنان چيز ديگري است. "

وي با بيان اينکه بسياري از تندروهاي اصلاح طلب هويتي نقيضي داشتند و خود را در رد ديگران تعريف مي کردند، گفت: اصلاح طلبان دو فرصت چهار ساله داشتند که با راي بالاي آقاي خاتمي وارد ميدان شدند و بايد از اين فرصت استفاده مي کردند و راه خود را هموار مي کردند و از خود کارآمدي نشان مي دادند نه اينکه در پي اين باشند که چگونه مقابله کنند.

او با تاکيد بر اينکه اين هويت نقيضي مانع از اين شد که آنها مسير را به سوي آينده هموار کنند تا مردم اقبال نشان دهند، افزود: بايد ديد چه حادثه اي رخ داد که بعد از هشت سال مردم ريزش کردند و ديگر به اين جريان اقبال نشان ندادند.

* قدرت هاي بزرگ سوداي کودتاي مخملي در ايران دارند
کارشناس مسايل استراتژيک درباره تشبيه حوادث بعد از انتخابات ايران به کودتاي مخملي و امکان تحقق آن در کشور، گفت: نبايد ترديد کرد که قدرت هاي بزرگ و حتي اپوزيسيون خارج کشور در سوداي ايجاد چنين انقلابي در کشور هستند.

تاجيک تصريح کرد: اپوزيسيون خارج کشور و حتي موسسات استراتژيک غربي از مدت ها قبل به اين نتيجه رسيدند که براي اسقاط نظام انقلابي و ديني بايد از همان استراتژي هايي استفاده کرد که خود انقلاب به ما معرفي مي کند و مدت ها است که اين دگرديسي را ايجاد کردند که بتوانند از استراتژي هاي انقلاب عليه آن استفاده کنند.

وي با تاکيد بر اينکه انقلاب ما با تکيه بر ميکرو فيزيک قدرت پيروز شد نه ماکروفيزيک قدرت، افزود: اين انقلاب با تکيه بر قدرت هاي خرد، رسانه هاي کوچک، شب نامه ها و نوارها در مقابل رسانه بزرگ و ميکرو پالتيک در مقابل ماکرو پالتيک پيروز شد و تمام ريز بدنه هاي جامع تجميع و تبديل به يدي واحد شدند.

او اظهارداشت: به عقيده من جامعه ما هرگز چنين استعدادي مانند کشورهاي اروپاي شرقي و آسياي ميانه ندارد به دليل اينکه در آستانه انقلاب هاي رنگي در چنين جوامعي، ما يک نوع ايدئولوژي زدگي مفرط را شاهد هستيم اما در جامعه ما آمارهاي معتبر مي گويد که بالغ بر 90 درصد مردم ما ايمان جدي به خدا دارند و دين را موجب نشاط، سلامت و راستي مي دانند.

تاجيک اضافه کرد: آمار ديگري در جامعه ما نشان مي دهد که اکثر مردم دين را برترين نظام معنايي، هنجاري و ارزشي خودشان مي دانند و با تمام روح و روانشان به آن اعتقاد دارند يعني دين در اعماق روح و روان مردم رسوب کرده و جزئي از هستي آنان به شمار مي رود.

اين کارشناس مسائل استراتژيک گفت: آمار جالب ديگري در جامعه ما نشان مي دهد که هر موقع عده اي تلاش کردند که سکولاريزم را تقويت کنند، عصبيت هاي ديني تقويت شده و گرايش به آن بيشتر و عميق تر شده است و همين آمار نشان مي دهد که هر زمان هجمه اي حتي خارجي به جامعه صورت گرفته، عصبيت هاي ديني، بومي و ملي تقويت شده است.

بنابراين هر نوع حرکتي در جهت نوعي اسقاط نظم و نظام موجود چه به صورت نرم و چه به صورت سخت، جز تقويت عصبيت هاي ديني و ملي چيز ديگري اضافه نمي کند و قدرت هاي غربي اين مسايل را تجربه کرده و مي دانند که در جامعه ما چنين چيزي ممکن نيست و حادث نمي شود.

وي افزود: مشکل بعدي در آستانه انقلاب هاي رنگي در جوامعي که آن را تجربه کرده اند، وجود نوعي شقاق در ميان حاکميت و حکومت بوده به اين معني که خودي عليه خودي درون حاکميت صف کشيده است و کساني که نخبگان اصلي جامعه و متولي حکومت هستند در مقابل هم ايستاده اند.

او خاطرنشان کرد: بسياري از اين اتفاقات در اثر آموزش هاي موسسات غربي که درون اين کشورها به نام موسسات صلح، آزادي، دموکراسي و ... ايجاد شده بود، رخ مي دهد چرا که موسسات ياد شده تاثير فکري، آموزشي و تعليماتي خود را بر عده اي گذاشته و آنها را به تعبير خود، تبديل کرده بودند به پرندگان گردن چرخان که در موقع احساس خطر و مواقع خاص زبان و بيان آنها 180 درجه مي چرخد و لسان غرب در کشورشان مي شوند اما چنين شقاقي هيچ گاه ميان نخبگان رسمي در کشور ما ايجاد نشده است.

مشاور رييس جمهور در دولت اصلاحات تصريح کرد: علاوه بر آن، در فضاي قانوني و سازوکارهاي حکومتي و حاکميتي ما انديشه اي شده که جلوي چنين شقاق هايي را بگيرد که از جمله آن مي توان به اصل مترقي ولايت فقيه اشاره کرد که فصل الخطاب در همه امور هستند و اجازه نفوذ چنين مسايلي را به درون حاکميت و حکومت نمي دهند.

تاجيک گفت: مساله ديگر انديشه والاي حضرت امام(ره) است که مجمع تشخيص مصلحت را در نظر گرفتند که بسياري از اختلافاتي که در نهادهاي مختلف ايجاد مي شود به اين شورا برده مي شود، مورد حل و فصل قرار مي گيرد و اجازه نمي دهد که ميان نهادها اختلافي ايجاد شود.

وي اظهارداشت: از موارد ديگري که در آستانه انقلاب هاي رنگي در اين جوامع وجود داشت، فعال بودن سفارت آمريکا در اين کشورها و ديگر موسسات غربي است که به نام نهادهاي مختلف مدني و تحقيقاتي که اقدام به تعليم و آموزش دانشجويان و گروه هاي مختلف جوان مي کردند و بسيار هم موثر بودند.

او ادامه داد: ديگر پديده اي که در آستانه انقلاب هاي رنگي در اين کشورها مي شود نام برد، سيطره سنگين روسيه بر اين کشورها است و مردم اين کشورها دچار يک نوع روان پريشي شده اند و به دنبال مفري هستند تا از اين فضا آزاد شوند براي همين به غرب و فرهنگ و حضور آن خوش آمد مي گويند براي فرار از سيطره اي که قوميت، باور، حکومت و فرهنگ آنان را براي ساليان سال تحقير کرده است.

تاجيک تصريح کرد: اما چنين فضايي اساسا در کشور ما حادث نشده و بايد گفت که هيچ شباهتي هم ميان جامعه ما و جوامعي که در آن انقلاب رنگي حادث شده وجود ندارد چرا که جامعه ما داراي يک فرهنگ و تمدن 6 هزار ساله است که کمتر جامعه اي از چنين تمدن و فرهنگي غني برخوردار مي باشد.

اين کارشناس مسائل استراتژيک افزود: آمار در کشور ما نشان مي دهد که اکثر مردم ما به مليت و ايراني بودن خود افتخار مي کنند و تجربه تاريخي نشان مي دهد که هر زمان مورد هجمه خارجي قرار گرفتيم، اين فرهنگ، تمدن و دين ما بوده که روي مهاجم تاثير گذاشته و او شبيه ما شده است.

*توصیه به دانشجویان

محمدرضا تاجیک در پایان برنامه گفتگوی خبری شبکه دوم سیما نیز خطاب به دانشجویان گفت: دانشجویان عزیز اگر تاکنون کلامی از بنده آموخته اند، این کلام دوم باشد که من مطمئنم که دانشجویان این مرز و بوم به شعور و رشادتی رسیدند که تشخیص بدهند در عصر منطق به سر می بریم.

مشاور خاتمی و موسوی ادامه داد: اقدامات هیجانی و احساسی کور هستند و راه به جایی نخواهند برد و باید حریم قانون را پاس داشت.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود: دانشجوهای ما به این بلوغ رسیده اند که ادامه صدای دیگران در دانشگاه نباشند و خودشان سخن بگویند و پژواک سخن دیگری در دانشگاه نباشند. دانشجو همیشه یک قشر آوانگارد و پیشرو محسوب می شود و دیگران باید به او تاسی کنند و دانشجو باید تولید تدبیر کند نه برعکس.

تاجیک در پایان گفت: دانشجو باید با درایت و هوشیاری در داخل دانشگاه عمل کند و نباید با حرکات تند و احساسی عمل کردن و فراقانونی حرکت کردن برای حضور بیگانگان و اهئاف خصمانه اشان آماده سازی کند.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها: <-TagName->
[ یک شنبه 17 دی 1391برچسب:, ] [ 19:34 ] [ حسین ] [ ]
درباره وبلاگ

امام صادق(ع):یاران مهدی(عج)مردمانی مقاوم،سرشار از یقین به خدا و استوارتر از صخره ها هستند، و اگر به کوه ها روی آورند،آنها را متلاشی می کنند. بحارالانوار،ج52،ص308
نويسندگان
آخرين مطالب
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان جنبش سبز و آدرس jonbesh.sabz.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





موضوعات وب
امکانات وب

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 60
بازدید دیروز : 1
بازدید هفته : 62
بازدید ماه : 65
بازدید کل : 6555
تعداد مطالب : 76
تعداد نظرات : 2
تعداد آنلاین : 1

★ساخت کدصوتی صلواتی★